Böcker

Välkommen till Leif Kindbloms hemsida tillsammans med Kindbloms släktsida. (Släkten Kindblom med källor i södra Östergötland.)

Följande böcker av Leif Kindblom har getts ut:

Rikare liv med bättre mat. Om måltider för äldre. 2019. ISBN 978-91-88851-42-0. 85 sidor. Mjukpärm. Foton i färg.

En bok om att behålla hälsan på äldre dagar genom bland annat just maten, hemma i eget kök, med hjälp av hemtjänst eller på äldreboende.  Om helheten när det gäller måltiden, doft och smak, dukning och servering, stämning och sällskap. Men också om näring, olika livsmedel, ”supermat” och kosttillskott. Ett tjugotal lättlagade och näringsrika recept med färgfoton. Kan köpas i bokhandeln eller nätbokhandeln www.gml.se

Invandring och svenskundervisning - så började det. Sfi som folkbildningsuppgift. 2016. ISBN 976-91-639-1085-2. 128 sidor, mjukpärm.

Det är en skildring av arbetskrafts- och flyktinginvandringen till Sverige under 1900-talet och om mottagandet, inte minst i form av språkundervisning. Hur denna organiserades från 1965 behandlas ur ett samhällsperspektiv, ett deltagarperspektiv och ett anordnarperspektiv.

Boken finns att köpa på www.gml.se  andra nätbokhandlare eller i fysisk bokhandel.

Historien om Ryds brunn. 2011. ISBN 976-91-633-8292-5. 134 sidor, mjukpärm.

Historien om en blomstrande hälsobrunn i södra Småland. Ryds brunn blev känd för sitt vackra läge vid Hönshyltefjorden vid den stora sjön Åsnen, sitt barrskogsklimat, Kneippkurer och prisvärd vistelse med vänligt bemötande. I 53 säsonger mellan 1892 och 1944 togs gäster emot från när och fjärran. Kurer och behandlingsmetoder, sällskapsliv och driften skildras.

Boken finns att köpa på www.gml.se andra nätbokhandlare eller i fysisk bokhandel.

Bore. Nordanvinden mellan Finland och Sverige. 2007. ISBN 978-952-5045-28-4. Litorale förlag.165 sidor, hård pärm.

Historien om passagerarförbindelsen mellan Finland och Sverige till havs skildrat genom ett av de banbrytande fartygen – Bore. Sjösatt 1898 skulle ångaren plöja isar, gå under på självaste nyårsnatten till det nya seklet, bärgas, göra krigstjänst i första världskriget och sprängas, åter renoveras och fortsätta i trafik huvudsakligen på linjen Åbo – Mariehamn – Stockholm. Föra krigsbarn från Finland till Sverige och anfallas under andra världskriget. Bli Ålandsbåt och kryssningsfartyg och vara med fram till 1961. 165 sidor, hård pärm.

Boken är slutsåld på förlaget.

Så reste vi. 2000. ISBN 91-574-5831-6. Bilda förlag. 167 sidor, hård pärm.

Om resor för nytta som nöje. Med början i skjutshåll och gästgiverier och sedan ångfartyg på inre och yttre vattenvägar, järnvägarnas radikala förändring av resandets villkor, väg- och lufttransporter.  Tonvikten ligger på 1900-talets resande. Hur var det att resa på ångbåtar, på inre vattenvägar och ut över de stora haven? Från semesterresor med tält på pakethållare och takräcken till busscharter och sällskapsresor allt längre iväg.

Boken är slutsåld på förlaget. Enstaka ex kan köpas direkt av författaren. leif.kindblom@telia.com

Dessutom:

Naturen, Kuren och Samhället – vård på sanatorier och kurorter ca 1870-2010. 2011. ISBN 978-91-7331-4213. Carlssons Bokförlag. Redaktör Motzi Eklöf. Del av författaren om Ryds brunn. 308 sidor, hård pärm.

Kultur & Folkbildning. 2003. ISBN 91-88528-47-2. Björnens förlag. Siv Hågård, Leif Kindblom & Åke Sundberg.

Bättre måltider för äldre

Ett studiematerial om vikten av goda måltider på äldre dagar. Om dofter, dukning, uppläggning, smaker och smakminnen, sällskap vid måltiden, näringslära och hur man kan påverka situationen.

Studiematerialet finns tillgängligt via SKPF pensionärerna

Henrik Kindblom

Kurläkaren Henrik Kindblom föddes i Värnamo 1863. Han var sonson till Nils Jacobsson Kindblom, garvaren i Åhult, den förste med namnet Kindblom i släkten. Henrik var son till Anders Viktor Kindblom med färgeri och garnbod i Värnamo och Sofia, född Borén. Henrik Kindblom utbildade sig till läkare och inriktade sig framför allt på att vara brunnsläkare men arbetade även som provinsialläkare.

Henrik Kindblom tog initiativ till att bygga upp Ryds brunn i södra Småland vid stranden av Hönshyltefjorden där han bodde och verkade i tjugo år, från 1892 till 1912. Det blev en framgångsrik period för läkaren, kuranstalten och bygden. Henrik Kindblom for också till Wörishofen i Bayern 1894 för att lära sig Kneipps vattenkurer och införde dem som första kurort i landet på Ryds brunn till den kommande säsongen 1895. Ryds brunn växte och utvecklades till en av de större badanstalterna i landet med över 1,500 gäster inskrivna som mest under en säsong.

Efter att ha lämnat Ryds brunn blev Henrik Kindblom provinsialläkare i Vrigstad och sedan i Lund, där han avled 1918, 55 år gammal.

Mer om Henrik Kindblom och hans verksamhet i Ryd finns att läsa i ”Historien om Ryds brunn” av Leif Kindblom.

persongalleri

Släkten Kindblom har sitt ursprung i Horns socken i Kinda härad i södra Östergötland. Nils Jacobsson, son till hemmansägaren Jacob Persson, föddes år 1800 i byn Åshorva. Han tog sig efternamnet Kindblom omkring 1820 och kallas i böckerna Nils Jacobsson Kindblom. Han hade två äldre bröder och stod därför inte i tur att ta över fädernegården. Istället kom han i lära hos en garvare i byn och blev lärling i yrket logarvare, som innebar garvning med hjälp av bark (tyska Lohe). Nils begav sig efter några år till Sund, några mil bort, där han fick anställning på ett garveri. Där träffade han garvarens dotter Elisabeth och gifte sig med henne. Hon kom från en släkt som hette Burström med rötter i Västerbotten. I Sund föddes deras första barn Catharina Charlotta 1825. Nils fick senare anställning på Mariannelunds garveri i Hessleby. Där föddes dottern Ulrika Wlhelmina. De begav sig därefter tillbaka till Åshorva där Nils blev förste man och fick sköta garveriet där han först gått i lära. I Horn föddes barnen Eva Eleonora, Anders Viktor och Nils Adolf.

Tillsammans med en kamrat från bygden, som utbildat sig till oljeslagare, köpte han 1835 en fastighet i byn Åhult i Nävelsjö socken i Jönköpings län vid forsarna i Emåns övre lopp. Där drev de ett linoljeslageri mellan 1837 och 1854. I Åhult föddes ytterligare två barn, Patrik och Emma Albertina innan Elisabeth omkom i en olycka när hästarna skenade på väg från högmässan i Nävelsjö kyrka.

Nils gifte om sig med Maria Rylander men de fick inga gemensamma barn. Han startade i egen regi garveri i Åhult, några hundra meter längre ner längs forsen, vilket han drev fram till 1873. Nils Jacobsson Kindblom levde sina sista år i Värnamo, dit sonen Anders Viktor flyttat, och där dog han 1886.

(Det här gäller alltså vår släkt Kindblom. Det lär finnas åtminstone ytterligare en släkt Kindblom)

Länk till hemsidan för Släkten Kindblom slakt.kindblom.se